Как се справяме със заемите?

 

Всеки трети българин не плаща редовно дълговете си заради безработица. Все повече обаче, са тези, които не плащат навреме от разсеяност, сочи проучване. Как се справяме със заемите?


Най-много заеми българинът тегли за ремонт на жилището, за обзавеждане и покупка на автомобил или техника. С част от кредитите покрива и текущи разходи и сметки. Може би това е една от причините през последната година просрочените дългове да намаляват с 26%.


След всяка заплата Ина бърза да плати първо сметките. И да покрие най-спешните разходи – за наем и за таксата за университета. Не винаги обаче сметките й излизат. И се случва да забави някое плащане.


„Те се трупат, по-малко няма да станат, така че при първа възможност”, на мнение е Ина Василева.


И все пак Ина забавя, но не забравя. За разлика от нея всеки пети българин обаче закъснява с борчовете именно от разсеяност. Не плащаме навреме и заради ниски доходи и или прекалено много натрупани дългове.


„Обикновено забавяме тези задължения, които нямат директна и моментална санкция”, обяснява Димитринка Гринко от Асоциацията на колекторските агенции.


„Токът никога не бих го забавила, защото го спират на момента и после плащаш такса "включване", иначе вода, наем – мога да забавя”, довабя Ина Василева.


Затова и повечето сметки, които просрочваме, са малки – за телефон, вода, интернет или парно. По-трудно си позволяваме да забавяме по-големи дългове или вноската по кредита за жилище например. Не само младите обаче трупат дългове.


„В периода на кризата тази тенденция се промени и затруднения започнаха да изпитват и хора, които са надскочили стандарта си на живот – купили автомобили на лизинг, с по-големи кредити”, обяснява Димитринка Гринко от Асоциацията на колекторските агенции.


За да се справи със сметките Ина е готова да тегли и заем. Може да си позволи кредит до 2000 лева, който да покрива с вноска около 50 лева на месец.


„С кредит бих покрила разходи, битови, за наем, сметки на телефон. Също така обмислям обучение - магистратура и бих си покрила част от семестриалните такси”, пояснява Ина Василева.


Средният размер на заемите, които потребителите теглят, е 8100 лева и най-често го изплащаме за 5 години. А най-често заем тегли:


„Човек с висше образование с доход около 1000 лева, двучленно семейство, понякога с едно дете. На различна възраст - от 30 до 45 години най-често”, обяснява Иван Стойков – финансов анализатор в „Моите пари”.


Очаква се ръст при кредитите едва в края на годината, когато условията за теглене на заем, стават по-облекчени.

 

Повече по темата гледайте във видеото.