То ще съдържа описание на човечеството

Екип от британски астрономи планира да напише своеобразно "писмо до извънземните" с кратко описание на човечеството. То трябва да им помогне да ни открият в Космоса. Учените обаче засега не са уверени дали такова писмо трябва да бъде изпращано, предаде BBC.

 

В края на юли руският милиардер Юрий Милнер и британският космолог Стивън Хокинг лансираха проекта "Breakthrough Listen", в рамките на който Милнер отпусна 100 милиона долара за търсене на извънземен разум. Проектът се основава на постигнатото досега от SETI.

 

Една от първите инициативи бе обявяването на конкурс за формулиране на кратко послание до извънземните. Целта му е да ги информира за съществуването ни и да им помогне да ни намерят. Наградният фонд е 1 милион долара.

 

Редица британски астрономи на конференция предложиха заедно да формулират това послание. Учените се обединиха около идеята за създаване на специален комитет, който да подготви базовите моменти на това космическо "писмо в бутилка" и да реши в какъв формат да ето - буквено-цифров, графичен или друг.  Фондът на Милнер обещава да не изпраща до извънземните "писмото в бутилка", докато научният свят в широкия смисъл не постигне консенсус.