Изказването бе направено на заседанието на Националния съвет на партията

 

"Решението на ЦИК, което бе прието вчера, е скандално. Решение, което е в грубо противоречие със закона", заяви председателят на БСП Михаил Миков в началото на днешното заседание на Националния съвет на партията.

 

Вчера комисията взе решение, с което жребият ще се тегли в ЦИК с номерата на партиите за цялата страна.

 

"Може би трябва да се обърнем към посланиците, които са големи радетели на върховенството на закона в България и да им обърнем внимание на текста от Изборния кодекс, който беше подменен от решението на ЦИК. И ако БСП е сред големите партии, които може би имат полза от централен жребий за номер в бюлетината, то възниква простия въпрос: защо има нужда от закони в България, след като има органи, които винаги могат да ги допишат", посочи още Миков.

 

Миков подчерта, че е категорично ясно, че според Изборния кодекс поредните номера в бюлетините се определят, чрез жребий от Общинската избирателна комисия.

 

„Няколко председатели на парламентарни групи – Цветан Цветанов, Борислав Борисов, Красимира Ковачка, Румен Йончев, Валери Симеонов – пишат писмо до ЦИК и тя приема незаконосъобразно тълкуване на закона. Сигурно и аз трябва да напиша някакво писмо или други председатели на парламентарни групи, за да се отмени това решение, или да се вземе друго решение. Това са абсурдите на българското върховенство на закона”, ядоса се Михаил Миков.

 

Той коментира още, че при подготовката на изборите в страната надделяват неполитически средства, натиска върху кандидати, натиска върху активисти, влиянието вътре в политическите партии и се прави опит за инженерство с неполитически средства на кандидатурите. „Може би вече сме посвикнали през годините и затова често изборите в България са оценявани като нечестни, но тази година очевидно залогът е много голям, защото тези подходи придобиват все по-голямо разпространение, включително без притеснение от фактите, които излизат в публичното пространство”, каза още Миков.