Около 30 000 души в столицата на Дания подкрепиха с демонстрация мигрантите

Около 30 000 души се събраха в датската столица Копенхаген, за да подкрепят с демонстрация бежанците, съобщава РИА "Новости", цитирана от агенция "Фокус".


„Всичко протича мирно и спокойно“, увериха от полицията.


Подобни манифестации имаше и в други датски градове и преди всичко в Падборг, граничещо с Германия градче, през което минават бежанците.

 

Правителството на Дания обаче не участва в общата политика на ЕС по отношение на мигрантите и води рестриктивна политика по отношение на бежанците, за разлика от другите скандинавски държави.

 

След като временно преустанови ж.п. връзката с Германия, за да попречи на бежанците да преминават през територията на страна, Дания обяви преди два дни, че разрешава транзита на бежанците, които не желаят да остават и продължават към Швеция. От две години Швеция автоматично дава разрешение за престой на сирийците, които депозират искане за убежище в страната.

 

В Лондон хиляди хора се събраха с искане за по-великодушна политика на прием на мигрантите. Демонстрацията бе подкрепена от благотворителни асоциации и неправителствени организации. Отстъпвайки на натиска в кризата с бежанците, премиерът Дейвид Камерън обяви, че Великобритания ще приеме допълнително 20 000 сирийски бежанци за пет години.