Идеята на здравния министър била подкрепена и от хранителната индустрия

В бюфетите на родните училища се продават енергийни напитки, а по коридорите на учебните заведения има автомати за сладки и солени бързи закуски. Такива обаче изобщо не трябва да се разполагат в училищата. Това заяви здравният министър Петър Москов на дискусия за детското здраве, провела се в столицата в първия ден от новата учебна година, съобщава Дарик радио.


„Ако в автомата се продава минерална вода, нямам нищо против", коментира Москов.


Той припомни, че предстои да бъде въведен данък върху вредните храни и добави, че по този въпрос срещнал разбиране от страна на хранителната индустрия.


„Нека в съответната безалкохолна напитка количеството захар падне под критериите, които цялата здравна общественост коментира, че са вредни, и няма да плащате допълнително", каза още здравният министър, обръщайки се към хората от хранителната индустрия.


80% от българите на възраст между 18 и 60 години не се движат активно, стана ясно още по време на дискусията. От друга страна се оказва, че близо 20 на сто от децата, които за първи път се захванат с някакъв спорт, проявяват интерес и продължават да го практикуват.


Проблемът обаче бил в това, че от 2400 училища в България, 800 са без физкултурни салони, а 300 нямат никаква спортна база.