Общината признава, че сама трудно събира парите от пътуващите без билет или карта

 

Десет хиляди гратисчии в София  са дадени на частен съдебен изпълнител. До крайната мярка се стигна, защото Общината сама така и не успява да събере парите от нарушителите в градския транспорт.  Глобата първоначално е 20 лева, а ако не се плати до три дни скача на 100 лева. 

 

При всяка една проверка се срещат нередовни пътници, като общо взето извиненията са, че нямат пари”, коментира  Борислав Миланов от Центъра за градска мобилност.   

 

Гратисчиите са обикновено хора между 35 и 50 години. До миналата година за хората пътуващи без билет или карта не беше проблем съставянето на актове, защото изминаваха години до събирането на глобите. Сега обаче частни съдебни изпълнители се грижат за тези актове. За шест месеца, честитката пристига при гратисчията. За този период са раздадени близо 10 000 такива честитки.

 

„До момента почти 40 % от наложените санкции са събрани”, твърди заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.  Сред санкционираните е и Виолета. Нейният акт обаче е отменен от съда, защото пенсията й е по-малка от глобата с лихвите, която стига до над 130 лв.  

 

Използването на частни съдебни изпълнители няма да е само за гратисчиите в градския транспорт, а ще се прилага за събиране на всякакви дългове към Общината. „Тези, които в момента се събират са свързани с данъка върху недвижимите имоти, данъка за моторните превозни средства и за такса „смет”. За последните две години по този начин са събрани 15 милиона лева, основно от фирми, с наложени актове.