Към момента в трите центъра в столицата живеят близо 1400 души

 

Болестите на бежанците са като болестите на всички нас. Това показват данните на Агенцията за бежанците. Към момента в трите центъра в столицата живеят близо 1400 души. От тях тези, които страдат от хронични заболявания, са едва 28.

 

Най-честият проблем е високото кръвно, следвано от диабета. Има единични случаи на хепатит и чревни инфекции. Специалистите обаче признават, че когато отслабне една държава, първото нещо, което се занемарява, е контролът върху инфекциите.

 

За 13 години в бежанския център "Овча купел" през кабинета на д-р Сашка Бенчева са минали хиляди бежанци от всякакви държави.  Тя разказва, че тези от Сирия са особено стриктни в грижите за децата си. 

 

„Те имат култура по отношение на ваксината и здравето на детето”, твърди д-р Бенчева. Потвърждава го и Хунаф Хасан, майката на Джумерд, дете на година и три месеца с температура заради проблеми със зъбките. „Направени са му абсолютно всички ваксинации. После дойде „Ислямска държава” и трябваше да бягаме”, сподели майката на детето.

 

„Всички деца, които идват в нашата страна до 15-годишна възраст, ги поема нашият имунизационен календар. Слага се една ваксина, която е срещу 5 инфекции – дифтерия, тетанус, коклюш, детски паралич и хепатит. И освен това – за морбили, заушка и рубеола”, напомни проф. Тодор Кантарджиев от  Националния център по заразни и паразитни болести .

 

„Много по-сериозен проблем представляват движенията против ваксините, отколкото деца, които са под наблюдение на здравните власти и които по други причини не са имунизирани”, коментира бившият председател на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер.

 

Освен децата, през преглед задължително минава всеки възрастен, който пристигне в бежанския център.  До  момента обаче не е имало случаи на заболявания, които могат да се спрат с ваксина. Единственият по-фрапиращ случай е на жена от Мали, болна от филариоза - тропическа болест от Африка, която обаче се предава само по кръвен път.

 

Специалистите се притесняват най-вече от малария.  „Особено в летните месеци, когато при нас има комари, всеки бежанец, който има температура о изследваме за малария, за да не допуснем разпространение на малария в нашата страна”, разказа проф. Тодор Кантарджиев.