Писма и мотивирано становище предупреждават, че за София може да последват санкции

Европейската комисия съобщи, че открива 40 наказателни процедури срещу държави-членки на ЕС, които не прилагат съответното общностно законодателство, свързано с мигрантите.

Още по темата


Срещу България са открити три процедури - две "официални уведомителни писма" и едно "мотивирано становище". Трите процедури са свързани с липса на данни за това дали страната ни прилага съответното законодателство на ЕС.


В поясненията се посочва, че България не е съобщила какви мерки е предприела, за да приложи директива от 2011 г., определяща минималните стандарти за предоставянето на закрила на граждани на държави извън ЕС или на хора без гражданство. Директивата забранява отблъскването на такива хора от границите, правилата за получаването от тях на документи за престой и пътуване, достъп до трудовия пазар, образование, социални помощи, здравеопазване, подслон. Крайният срок за прилагането на директивата е бил декември 2013 г. По-рано ЕК е изпратила предупредително писмо до България, но досега не знае дали нашата страна е въвела това законодателство.


България не е приложила досега и директивата по процедурите за предоставянето на убежище. Въпросната директива очертава правилата за предоставяне и отнемане на убежище. Тя е одобрена през 2005 г. и тярбвало да бъде въведена до 20 юли тази година.


Нашата страна не е оповестила и мерките, предприети по директивата от 2013 г. за условията за прием на кандидати за статут. Директивата разглежда достъпа до подслон, храна, здравни грижи и работа и забранява задържането на уязвими хора. 


ЕК уточнява, че по процедурата на официалните уведомителни писма държавите разполагат с два месеца за отговор. Това е първа стъпка от наказателните процедури. Ако не направят това, или ако не дадат задоволителен отговор, ЕК може да продължи процедурата с изпращането на мотивирано становище.


Когато получат мотивирано становище, държавите от ЕС разполагат с още два месеца за отговор. Ако не бъде постигнат напредък, ЕК може да препрати случая към съда на ЕС, като поиска налагането на финансови наказания.