Словакия, Чехия, Унгария и Румъния гласуваха срещу плана на вътрешните министри на ЕС

Правителството на Словакия ще оспори решението на вътрешните министри на ЕС за въвеждането на задължителни квоти относно приемането на бежанци, заяви премиерът Робърт Фицо.

 

Решението беше прието вчера на извънредна среща на Съвета на министите на вътрешните работи на ЕС. Словакия заедно с Чехия, Унгария и Румъния гласува против, настоявайки за доброволен принцип при приемането на бежанци. Известно е също, че на срещата Финландия се въздържа от гласуване.

 

Правителството няма да изпълнява одобреното решение и ще го оспори. Ние имаме права на това“, заяви премиерът, цитиран от местните медии.

 

По-рано Фицо бе заявявал, че Братислава има право да оспори решението съгласно Лисабонския договор. Според него квотната система е ирационално решение и ще доведе до конфуз. 

 

"Ние сме суверенна държава и отхвърляме диктата на мнозинството по такава чувствителна тема“, подчерта словашкият премиер.

 

Днес в Брюксел се провежда извънредна сеща на върха по въпроса за бежанците и вчера Фицо заяви, че очаква бурни дебати на срещата, уточняват РИА Новости и БГНЕС.