Бившият военен министър Николай Цонев регистрира названието за себе си

 

Препъни камък пред 3 партии само месец преди местния вот. Оказва се, че за имената на Патриотичния фронт и още две формации има подаден иск в патентното ведомство. Ако то даде положителна резолюция, може хората на Валери Симеонов и да останат без име.

 

Да бъде собственик на три партийни имена поискал бившият военен министър и лидер на партия „Нова алтернатива” Николай Цонев. Направил го е още през януари. И макар че вече 8 месеца няма разрешение, смята, че разполага с марката и тя е негова собственост. 

 

Прилагателното „Патриотичен” е неприемливо, според Цонев, да фигурира в имената на партии и коалиции. 

 

„Да, съдът ми е дал правото до една година да регистрирам партия с наименованието „Патриотичен фронт”, но аз заявявам, че няма да го направя, защото аз съм представител на „Нова алтернатива”, заяви Николай Цонев. 

 

„Патриотичният фронт” обаче не приема мотивите му и твърди, че нещата не стоят точно така. 

 

„Той се беше опитал да регистрира такава партия преди една година, но не се получи, тъй като законът е ясен”, обясни Николай Каракачанов, съппредседател на ПФ. 

 

Преди време Настимир Ананиев, депутат от Реформаторския блок, беше направил почти същото, но не съвсем. Той регистрира наименованието на своята коалиция, но за да я запази от посегателства. Сега коментарът му е скептичен.

 

„Моите намерения бяха добронамерени. Според мен намеренията на г-н Цонев не са добронамерени. Той е запазил името на формации, от които не е част”, заяви Ананиев. 

 

Оказва се, има и още едно название, но като графично оформление, което Цонев е запазил – „НФСБ” – като „Националният фронт за спасение на България”. 

 

Повече гледайте във видеото!