Занаятчии от цяла България ще показват изкуството си на Есенния панаир

 

Старият град в Пловдив се превърна в огромна чаршия на открито. На нея занаятчии от цяла България показват изкуството си и демонстрират уменията си в Есенния панаир на занаятите.


Традициите оживяват по калдъръмените улици на някогашния възрожденски град. Над 50 майстори от цялата страна отвориха вече работилниците си и демонстрират уменията си по дърворезба, тъкачество, грънчарство, ножарство, стъклопис, изработване на художествена керамика.


Да направиш с голи ръце и с остри клечки постелки и дрехи от вълна води началото си някъде от праисторическите времена. До 16-и век занаятът се практикува. После индустриалната революция го погребва, но днес отново оживява.


„Всичко се прави от овча вълна, която е тъкана, минала е обработка и е изпрана”, разказва Иванка Терзиева.


Иванка е в занаята от 4 години. Всичко се прави на ръка. Направата на един килим отнема седмица.


„След като вълната се напласти, се мие с вода и сапун, за да може нишките да слегнат и да се вплетат здраво”, добавя Иванка.


На панаира срещаме и Славка. Тя е майстор-тъкач. Направила е стотици пана от прежда. На стана е от ученическите си години.


„Търсят ги предимно чужденци и българи, живеещи в чужбина. Мои пана има в Германия, Русия и Япония”, казва гордо тъкачката Слава Балджиева.


15 дни отнема направата на едно гърне. Димитър е грънчар от Троянската школа. През ръцете му са минали хиляди гърнета, чаши и чинии.


„Тайната е в желанието. Без мерак и желание нищо не става, всичко друго се учи”, смята грънчарят Димитър Терзиев.


Панаирът е пъстър. На него човек може да намери всичко и да пробва творческите си умения. Заради тези уникални преживявания Старият град е по-жив от всякога. Панаирът на занаятите продължава до неделя включително.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев