Става дума за военно-въздушни операции

 

Горната камара на парламента на Русия  - Съветът на федерациите даде съгласието си за използване на руски въоръжени сили в Сирия.

 

До това решение се е стигнало след като сирийският президент Башар Асад се е обърнал към Русия с молба за военна помощ, съобщи шефът на кремълската администрация Сергей Иванов. Засега обаче става дума изключително за операции на военно-въздушните сили.

 

От седмици насам Западът се опитваше да намери безспорни доказателства за руското военно присъствие в Сирия. За никого не е беше тайна, че Москва е стар съюзник на Башар Асад. Досега обаче единствено сателитни снимки показваха струпването на сериозни руски военновъздушни сили край летището на Латакия на средиземноморското крайбрежие.

 

Френската телевизия TF1 първа успя да заснеме кадри с руските изтребители в пристанищния град , който е и крепост на Башар Асад. На кадрите, освен транспортен самолет се виждат десетина изтребители с означенията на руската авиация.

 

Всички те са покрити с маскировъчни мрежи и са въоръжени с ракети въздух-земя. На няколко стотин метра от контролната кула екипът на TF1 е заснел и готови за действие бойни хеликоптери.

 

Само преди ден, Барак Обама и Владимир Путин се договориха за консултации между двете армии при евентуални операции в Сирия, за да се избегне конфликт в района. Руският президент обаче изключи изпращането на военни там.„Изключвам възможността руски пехотинци да бъдат изпратени там. Въобще не говорим за такова нещо”, заяви Владимир Путин. Русия обаче не изключва участие във въздушните удари срещу "Ислямска държава". Условието е те бъдат одобрени от ООН.