Ако променят закона, е твърде възможно турски изтребители да пазят небето ни, допусна той

 

"Не бива да натрапваме на нашия народ, че се отказваме от собствената си авиация. Аз лично не бих приел това", заяви за "Здравей, България" председателят на комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов. Изказването дойде по повод предложението на Военното министерство, което породи съмнения, че чужди самолети могат да пазят небето ни за в бъдеще. 

 

"Темата е тревожна, но не е драматична", заяви бившият началник на Генералния щаб, като изтъкна, че по въпроса още не е взето крайно решение. 

Още по темата

 

Той поясни, че ако в бъдеще законопроектът бъде приет, това значи въздушното пространство на България да се охранява не само от българската армия, но и съвместно със съюзни сили. Това се преплита със Закона за преминаване и пребиваване на съюзни и чужди сили на територията на страната ни.

 

"Това е новото и стряскащото. И за мен е неприемливо. Българите трябва да разберат, че нашата авиация може и трябва самостоятелно да осигури охраната на въздушното ни пространство. 16-18 изтребителя могат да решат този проблем", изтъкна ген. Михов. 

 

Той допусна, че ако промените в закона бъдат въведени, е твърде възможно турски изтребители да пазят въздушното ни пространство. 

 

Ген. Михов коментира изказването на военния министър, който заподозря съмнителна схема около ремонта на изтребителите ни.

 

"Важна е безопасността и сигурността на полетите. Това са интриги", изтъкна председателят на комисията по отбрана, като допълни, че не е давал адреса си на руснаците. 

 

Гледайте повече във видеото!