Отбраната ни е на път да не може да изпълни задълженията си, заяви представител на ДПС

 

"Въоръжените сили и отбранителният сектор са на границата да не могат да си изпълняват конституционните си задължения". Това заяви Янко Янков от ДПС в пряко включване от парламента. 

 

„Скритият период на заболяването в отбранителния сектор приключи. Ние знаехме, че ще се стигне дотук", изтъкна депутатът.

Още по темата

 

"Най-вероятно някой се опитва да  разклати стола на военния министър", заяви Валентин Радев от ГЕРБ.
 
 
Той беше категоричен, че ГЕРБ няма да се откаже от проектозакона, според който чужди самолети ще могат да охраняват въздушното ни пространство. В същото време депутатът призна, че също е бил изненадан от прибързаното публикуване на документа. 

 

Депутатът разкри, че в момента имаме седем летящи самолета, от които четири летят. 

 

Същевременно Таско Ерменков от БСП заяви, че "това, което преля чашата на търпението, е системното продължително неадекватно поведение на министъра на отбраната и цялата му администрация". По думите му в това влиза и техническото публикуване на проектозакона, който разбуни духовете, в сайта на Военното министерство. 

 

"Такъв важен документ трябва да бъде обсъден и от останалите министерства, а не да бъде публикуван, сякаш това е личната Facebook страница на министъра", изтъкна той, като допълни, че "президентът вече е видимо абдикирал от проблемите на националната сигурност".

 

Проблемите в бойната ни авиация остават на дневен ред и днес. Депутати и военни се събират в авиобаза Граф Игнатиево, за да обсъдят действията на страната ни по казуса с охраната на въздушното ни пространство.

 

Именно заради множеството проблеми в бойната ни авиация, командващият на военновъздушните сили - генерал Радев подаде вчера оставката си. След среща с министър-председателя обаче и обещание за 80 милиона повече за авиацията, генералът оттегли рапорта си за напускане.

 

Снощи след завръщането си от Алжир военният министър Николай Ненчев проведе разговори с премиера Бойко Борисов и двамата са си обещали подкрепа и добро сътрудничество.