Все още не е ясно дали атаката е дошла от руска или от американската страна

Още по темата

Безпилотен самолет е обстрелвал позиции на "Ислямска държава" в сирийския град Ракка в петък, съобщи Сирийският център за човешките права, цитиран от "Ройтерс" и БТА.


Засега няма информация за жертви на нападението с дрона, нито за принадлежността му. 
Ракка е един от основните оперативни центрове на групировката и е обект на въздушни удари от водената от САЩ коалиция.


Руски бойни самолети, които започнаха тази седмица въздушна кампания в подкрепа на президента Башар ал Асад, също бомбардираха вчера района на Ракка, съобщи Министерството на отбраната в Москва.


Според Сирийския център за човешките права "Ислямска държава" не е организирала петъчни молитви в няколко джамии в Ракка, която е фактическата ѝ столица, от страх от руски въздушни удари, съобщава АП. Организация, наричаща себе си "Ракка е подложена на мълчаливо клане", твърди, че няколко джамии са били евакуирани. 


Сирийският център съобщи още, че при въздушни рейдове в Ракка в четвъртък са били убити 12 екстремисти, сред които тунизиец и иракчанин. Центърът добави, че не е ясно дали деветте атаки са били извършени от руски самолети, или от самолети на водената от САЩ коалиция.


В петък Москва ударила в североизточната провинция Идлиб. Бомбардировките били насочени срещу бойци от бунтовническия съюз "Армия на завоеванието".


Руски изтребители атакували и позиции на подкрепяната от чужбина бунтовническа фракция "Изза" в съседната провинция Хама. 


Сирийски военен източник и държавната телевизия в страната съобщиха, че руски бойни самолети са извършили нова вълна от нападения от четвъртък през нощта досега в Северозападна и Западна Сирия. Според източника 18 удара са били нанесени в провинциите Идлиб, Хама и Алепо срещу цели на ИД.