Според него тероризмът няма да спре в Сирия и е проникнал в Европа с потока имигранти

„Коалиция от Русия, Иран, Сирия и Ирак трябва да спечели борбата срещу тероризма, в противен случай целият регион на Близкия Изток ще бъде унищожен”, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за местна телевизия, пише БГНЕС.

 

Той подчерта значението на взаимодействие между четирите страни в борбата срещу тероризма. Асад заяви, че сирийското ръководство не вярва на Съединените щати, предвид политиката на Вашингтон негови съюзници в Близкия изток.

 

Асад посочи, че през последните пет години, в които в Сирия има война, щетите за страната се оценяват на 200 млрд. долара. Жертвите на конфликта са достигнали 250 000 души, 6-7 млн. души са бежанци и разселени.

 

"Аз ясно ще посоча, че никой чужденец не може да бъде държан отговорен за бъдещето на Сирия, за бъдещето на нейната политическа система. Само сирийският народ има право да изразява мнението си по тези въпроси, така че всички тези коментари на Запада са безполезни”, коментира той.

 

"Що се отнася до позицията на Запада, тя наистина започна да се променя в момента, когато Европа се изправи пред тероризъм и приток на бежанци”, смята сирийският президент.

 

"Западът няма да може да избяга от цената, която трябва да плати за подкрепата към въоръжените групи в Сирия”, каза още Асад. Според него тероризмът няма да спре в Сирия и е проникнал в Европа с потока имигранти.

 

"Плановете на Запада и САЩ претърпяха пълен провал в Сирия. Резултатите от операциите, които преди повече от година започна антитерористичната коалиция, доказват обратното. Екстремистката група „Ислямска държава” значително разшири своите териториални владения и се увеличи по численост”, каза Асад.

 

Той предупреди, че ако Русия и нейните съюзници не успеят с въздушните атаки в Сирия, целият Близък изток ще бъде унищожен.