Полицията е извършила оглед на местопроизшествието

Окръжната прокуратура в София образува досъдебно производство за причиняване на смърт и телесни повреди на повече от един човек, след нарушаване правилата за движение по пътищата. Досъдебното производство е във връзка с тежката катастрофа на 51 автомобила в тунела „Витиня” на 8 октомври, при която загинаха трима души, а 14 бяха ранени.

 

Разследването се извършва от 10 разследващи полицаи под ръководството на двама наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура – София, уточниха от прокуратурата.

 

Разпитани са 40 свидетели, сред които има и чужди граждани. Разпитите продължават.

 

Извършен е оглед на местопроизшествието. Назначена е автотехническа експертиза, която ще установи как точно се е случил инцидентът. Аутопсиите на загиналите са приключили. В срок до 12 октомври ще бъдат изготвени три съдебно-медицински експертизи за установяване причините за смъртта им. Предстои да бъдат назначени 14 съдебно-медицински експертизи по писмени данни на всички останали пострадали от престъплението лица.

 

В момента се извършват огледи на всички участвали в пътнотранспортното произшествие автомобили. Процесуално-следствените действия продължават.

 

Припомняме, че инцидентът отне три живота, а 14 души пострадаха в размазаните над 50 автомобила. Движението по магистрала „Хемус” беше възстановено още в 2.00 часа през нощта след близо 14-часово разчистване.

 

Сочат се две причини за тежкия инцидент. Според официалната информация на МВР причината е несъобразена скорост и неспазване на дистанция между колите. Според версията на потърпевшите обаче причината е именно разлятото гориво на пътя.