Двете групи пътували с два микробуса

 

Сирийски бежанци бяха спрени тази нощ край Враца. Двете групи пътували с два микробуса – единият - пътнически, а другият – товарен. Само част от хората имали документи. Това е първата сериозна ситуация в региона от началото на бежанската криза.


Общо 50 души били натъпкани в един пътнически и един товарен бус. Бежанците бяха спрени около полунощ на международен път Е-79 на изхода от Враца към Монтана при съвместна акция на ДАНС и МВР- Враца.


„На наша територия бяха задържани два буса с бежанци, като точната бройка, самоличност и народност установяваме в момента”, обясни Димитър Газибарски – директор на ОД на МВР – Враца.


В товарния бус бяха само мъже, а в пътническия – и жени с деца. Отказват да говорят. Отговарят единствено на полицаите.


„Първите ни действия са да им осигурим питейна вода, храна и да минат съответно през медицинско обслужване, за да видим какво е здравословното им състояние”, обясни Газибарски.


Чужденците обаче твърдят, че не знаят английски и лекарският екип не успя да говори с тях за здравословното им състояние. И медиците, и полицаите обаче се трогнаха от най-малкият пътник - две годишно дете, което пътувало босо.


„За малкото дете наши колеги се погрижиха. Те са няколко деца боси и от техните семейства полицаите носят дрехи и облекло и обувчици за децата - да ги обуем”, добави Димитър Газибарски.


Това е първата група бежанци, спряна на територията на област Враца.


„Тепърва ще се обсъждат възможностите да бъдат придвижвани до центровете, изградени на територията на страната”, каза Мирослав Комитски – изп. длъжността областен управител.


В района няма изграден бежански лагер. Не се оказаха верни слуховете, че предстои в такъв да се превърне закрито преди години военно поделение.


Все още не е известно откъде идват и накъде отиват тези хора. Не е ясно и къде в България ще бъдат временно приютени.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Румяна Попова