Словенците извоюваха победата с 3:1 гейма в първия полуфинал на шампионата

Словения продължава с чудесата на Европейското първенство по волейбол за мъже. Водени от италианския си треньор Андреа Джани словенците победиха Италия с 3:1 гейма в първия полуфинал на шампионата и стигнаха до финала в „Арена Армеец”, пише Gong.bg.

 

Словенците вече очакват съперника си утре вечер в мача за златото от втория полуфинал между България и Франция.

 

Словения, чийто тим отпадна в груповата фаза на предишното Европейско първенство и не участва на Световното през миналата година, сътвори истинско чудо до момента на Евроволей 2015, отстранявайки първо действиящият световен шампион Полша на четвъртфиналите, а сега и един от домакините на първенството и финалист от миналия шампионат през 2013-а Италия.

 

Словения допусна загуба от Белгия в групите, но после надви Холандия в плейофите, пречупи поляците с 3:2 на четвъртфиналите, а после и италианците с 3:1 гейма. Волейболистите на Андреа Джани попариха Италия, взимайки първия гейм с 25:13 точки. Втората част вървеше доста равностойно и италианците спечелиха с 25:23 точки за 1:1.

 

Последва нов оспорван гейм, но със стабилна и дисциплинирана игра Словения дръпна с 2:1 след 25:20 точки. В началото на четвъртия гейм Италия вървеше по-добре, но словенците в крайна сметка обърнаха нещата в своя полза и не трепнаха, за да приключат частта с 25:20 точки, а и мача с 3:1 гейма. Последната точка хвърли в екстаз словенските фенове в „Арена Армеец”, които подкрепяха шумно отбора, в компанията на неколцина полски запалянковци.

 

Италия, чийто тим загуби само от Франция до момента и отстрани по пътя си европейския шампион Русия, ще трябва да се примири с двубой за третото място в неделя от 17.30 часа.