Топлофикациите в трескава подготовка за новия отоплителен сезон

 

Топлофикациите – в трескава подготовка за новия отоплителен сезон. Как неизрядни топломери и водомери обаче могат да изкривят сметките ни за парно и гореща вода?

 

В най-честия случай повредените топломери мерят по-висок разход, което значи повече пари за "Топлофикация". И макар че едва 2% от уредите дават отклонение, то най-често бърка в джоба на потребителите.

 

Ако пък апартаментните топломери мерят неточно, вдига се сградната инсталация за всички във входа. Такива има в 20% от жилищата в София. Тези уреди се проверяват през 5 години. Но ако живеете в по-стар блок – имате добре познатите разпределители върху радиаторите – те не подлежат на метрологична проверка през 10-годишния си живот. 

 

Статистиката на Иван Петров за водомерите у дома - в 5% от проверените случаи, има отклонение. Тук обаче ползата най-често е за потребителя. Но не и за съседите му. 

 

Отскоро правилата са променени – и водомерите ще се проверяват не през 5, а през 10 години. А колкото по-нарядко е проверката, толкова повече уреди ще мерят неточно, смятат специалистите. 

 

От пловдивската Топлофикация вече обявиха, че имат готовност да пуснат парното в отделни сгради – на тези, на които им е по-студено. Иначе по традиция отоплителният сезон започва, когато имаме три последователни дни със среднодневна температура под 12 градуса и прогноза за трайно застудяване. 

 

Репортери: Яна Николова, Благой Бекриев