Служители на агенцията имали достъп и до сървърното помещение в дирекцията в Бургас

Софийският градски съд започна разпитите на свидетели по делото „Червеи”, в което подсъдими са съдия Владимира Янева и бившият шеф на отдел „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов.

 

Първият свидетел - оперативният работник Янко Цветков, разказа как е изготвена преписката „Червеи” и разкри подробности около работата на служители на ДАНС, които влизали в отдел "Вътрешна сигурност" в МВР.

 

Въпросните служители не били проверявани, но влизали с голям сак.

 

Друг свидетел по делото - Николай Иванов от ОДМВР-Бургас, добави, че и в морския град са работили хора от ДАНС, които са пристигали със сак и отивали директно в сървърното помещение. Първоначално Иванов мислел, че разследват негов колега, но по-късно се появили съмненията, че се заличава информация за конкретни хора.

 

В Бургас служителите на ДАНС идвали общо осем-девет пъти.

 

Директорът на полицията в града - Милен Димитров, пък заяви, че е говорил с бившия вътрешен министър Цветлин Йончев на 18 септември 2013 г. Тогава той поискал от Димитров да пусне хора в сървърното отделение на областната дирекция.

 

Няколко месеца по-късно Димитров обаче решил да спре действията на въпросните хора, защото служители сигнализирали, че техническата система не работи качествено. Въпросните оплаквания съвпадат по време с посещенията на хората от ДАНС.

 

След като отказал да ги допуска до помещението със сървърите, Димитров бил дисциплинарно уволнен. По думите му – за нещо, което никога не се е случвало.

 

Според Димитров тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров не знаел за действията на ДАНС във ведомството.