Това реши съда на заседание във вторник

 

Мега делото за незаконно подслушване в МВР - „Червеи”, ще се гледа публично. Това е решението на съда. Обвиняеми са бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившият шеф на отдел „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов.

Още по темата


Разработката „Червеи” започнала след анонимен сигнал, според който в МВР имало къртици. Те източвали и манипулирали информацията вътре. 


Агенти на ДАНС започнали секретно разследване. Кой е манипулирал системата – служители на МВР или на ДАНС – все още не е ясно. Досега всичко беше секретно.


Съдия Иван Коев обаче реши, че справедливостта може да се гарантира, само ако има публичност. 


Така ще се гарантира и друго право с фундаментално значение – правото на обществото да получава информация”, категоричен бе магистратът.


От разработката „Червеи” къртици в МВР така и не изскочиха. Изскочи обаче друга разработка с кодово име, съмнителна законност, и също свързана с подслушване - този път на хора от съдебната система.


Другото мътно и нечисто е в отделените материали. Всичко тръгва от „Талибани”. Там са замесени влиятелни хора от съдебната система, които могат да влияят върху развитието на това дело”, обясни Людмил Рангелов. 


Кой кого е подслушвал в разработката „Талибани” все още не знаем. Не знаем и кой е манипулирал Централния полицейски регистър в разработката „Червеи”. Разбрахме само, че проблемът с подслушването у нас явно е голям. 


„Има много служители, които знаят какво е станало”, каза един от свидетелите по „Червеи” Милен Димитров. 


А ние ще разберем какво е станало след разпитите на всички свидетели.