Подобни планети още не са успели да се образуват, твърдят американски учени

Липсата на живот във видимите предели на Вселената може да се обясни с това, че по-голямата част от подобните на Земята планети просто още не са успели да се образуват, твърдят американски учени в статия, публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

 

„Главният мотив за нашето изследване бе да разберем какво място заема на практика Земята във Вселената. Земята е много „ранно пиле" в сравнение с цялата съвкупност от планети, които вече са се формирали или ще се формират в бъдеще”, обяснява Питър Бехрузи от Института на космическия телескоп в Балтимор, САЩ. 

 

Като са анализирали еволюцията на галактиките с помощта на телескопа „Хъбъл” и данните от текущото „преброяване” на екзопланетите, извършвано с помощта на обсерваторията „Кеплер”, Бехрузи и неговите колеги са установили, че Земята е била един от своеобразните „първопроходци” във Вселената, на повърхността на които може да съществува живот.

 

Планетолозите обясняват, че идеята им е била да изчислят какво е количеството на космическия „строителен материал”, пригоден за образуване на двойници на Земята - в далечното минало, сега и в далечното бъдеще. Запасите от тези планетни „тухлички” са били изчислени по много прост начин. Учените са измерили колко метали - елементи по-тежки от хелия и водорода - са съдържали отдалечените от нас галактики през различните епохи от съществуването на Вселената и са екстраполирали тези данни в бъдещето. Масата на тези тежки елементи е била използвана от учените, за да пресметнат броя на звездите и планетите в галактиките, част от които, според резултатите от наблюденията на „Кеплер", трябва да принадлежат към „братовчедите" на Земята като Kepler-452b, или да са пълноценни двойници. 

 

Изчисленията на Бехрузи и неговите колеги са показали, че Земята е възникнала необичайно рано в сравнение с другите подобни планети, 92% от които още не са успели да се формират заради недостатъчното количество „строителен материал” в съвременните галактики.

 

Според изчисленията на учените в бъдеще само в нашата галактика трябва да възникнат около милиард подобни на Земята планети, а в цялата Вселена броят им ще бъде 100 милиарда пъти по-голям. 

 

Толкова голям брой двойници на Земята във Вселената видимо увеличава шансовете в бъдеще или дори още днес да съществува поне една извънземна цивилизация в Млечния път или отвъд неговите предели. Според формулата на Дрейк и изчисленията на авторите на статията вероятността надхвърля 90 процента. 

 

Изследователите отбелязват, че въпреки видимото отсъствие на братя по разум, на земляните им е провървяло - благодарение на ранната поява на Земята ние все още можем да видим как е възникнала Вселената по време на Големия взрив и как са се формирали първите галактики. След един милиард години тази възможност ще изчезне и дори най-развитите бъдещи цивилизации няма да могат да разкрият корените на съществуването на Вселената, заключават авторите на статията.