Вижте къде ще има балотаж

Според данни на екзит пол Даниел Панов, издигнат от ГЕРБ, печели още на първи тур местния вот в Община Велико Търново. Между 52 и 58% се движи подкрепата за него, информират различните агенции. Панов благодари на търновци за категоричната подкрепа, предаде Дарик.

 

На база 6 обработени протокола в Русе Пламен Стоилов (ГЕРБ) води в предизборната надпревара с 54,74%, следван от Божидар Йотов (БСП) с 16.59%, а трети е Искрен Веселинов (Пaтриотите-ВМРО) с 12.32%. Кандидатът на "Атака" Мирослав Славчев събира 4.27%, Галин Ганчев (РБ) е с 2.37%. 3 гласа е събрал обявения за национално издирване кандидат за кмет Венцислав Ангелов-Чикагото.

 

При гласуването за общински съветници в Русе води отново ГЕРБ с 35.5%, следвани от БСП с 16.39%, Патриотичен фронт - 6.06%, Реформаторски блок с 4.85%, АБВ - 4.85%, ДПС - 3.64%.

 

Двамата основни претенденти за кмет на община Плевен - проф. Димитър Стойков и Георг Спартански отиват на балотаж в края на следващата седмица. Това показват предварителните резултати на база на социологическите проучвания. Според екзит половете, те са събрали по 35% от гласовете на избирателите.  

Още по темата

 

53% е избирателната активност в област Стара Загора за местните избори, проведени днес. Най-висок бе процентът на гласувалите в община Опан - 74,87%. Най-малко активни бяха в община Казанлък - 48,50%.

 

В националния референдум участие взеха 40% от имащите право на това в областта. Най-висока активност записа община Раднево където в допитването участваха 52,74% от гласоподавателите. Най-ниска бе активността в община Мъглиж - 32,05%.

 

Прогнозни резултати сочат, че на първия тур са избрани кметовете на Поморие, Созопол и Малко Търново. Това съобщи БТА, като се позова на областния щаб на ГЕРБ в Бургас. Избраните са досегашните кметове Иван Алексиев, Панайот Рейзи и Илиян Янчев. Очаква се от първи тур да спечели и досегашния кмет Васил Едрев в Айтос.

 

В Ловеч според първите пет обработени протокола на СИК най-много гласа за кмет на общината е събрал Минчо Казанджиев от БСП, съобщи председателят на ОИК - Ловеч, Ваня Иванова, цитирана от БТА. За него са гласували 51,30 процента, а за Корнелия Маринова от ГЕРБ - 25,65 на сто. На трето място е Георги Митев от Реформаторския блок със 7,39 процента.

 

Най-много избиратели са избрали листата с общински съветници на БСП - 29,05. Следващи по вот са кандидатите на ГЕРБ - 25,71, ДПС - 14,29 и Реформаторския блок - 12,38 на сто.
От 286 действителни гласа в националния референдум 209 са с отговор "да", а 77 - с "не".

 

В общините Ловеч и Троян изборният ден приключи с избирателна активност за местните избори съответно - 52 и 54,63 процента, в Ябланица - 56. В останалите общини е над 60 на сто, като най-висока е в община Летница.

 

Своя избор в националния референдум в осемте общини са направили между 40 и 60% от имащите право на това.

 

"Имаме подкрепа на 55% от избирателите при подадена информация от 65% от секциите". Това заяви Златко Живков - кандидат-кмет за пети мандат на община Монтана три часа след приключването на изборния ден. 11 кметове от коалиция „Заедно за Монтана" са избрани от първи тур, уточни още Живков. Според него това е изключително добър резултат. Всички останали приказки са спекулация.

 

Близо 34 на сто от избирателите в общината са гласували за съветническата листа на „Заедно за Монтана". Според Иво Иванов - кандидат за съветник на коалицията, невалидните бюлетини в този избор ще са между 10 и 15%.

 

Само 7 са въведените от Информационно обслужване протоколи от изборите в община Кюстендил. Председателят на ОИК Васил Иванов коментира, че са допуснати грешки в протоколите, което налага повторното им изготвяне и подписване от членовете на комисията.
При изборите за кмет, от данните на 7 СИК: Петър Паунов получава 66, 82%, а Атанас Гергинов- 18, 89%. При вота за Общински съвет: Коалиция „Кюстендил" има подкрепата на 51, 14%, а Коалиция „За промяна" на 20, 45%. С най- много преференции към момента е кандидатът под номер 37 в листата на Коалиция „Кюстендил"- Валери Йовев, съобщи Васил Иванов.

 

Все още няма официални резултати от вота в Разградско, в щабовете събират информация и се радват на всяко спечелено село.

 

Според неофициални данни ДПС печели на първи тур 4 от общините в Лудогорието. Без да има окончателните цифри областният лидер на партията Ахмед Ахмедов се похвали, че  партията му има вече кметове в Лозница, Завет, Самуил и Цар Калоян. Всички те продължават предишни мандати.

 

В Разград вероятният балотаж е между независимият, подкрепен от БСП, Денчо Бояджиев и кандидатът на ГЕРБ д-р Валентин Василев. Очаква се те да имат близки резултати, но недостатъчни, за да спечелят на първи тур.

 

В Исперих и Кубрат ще има балотажи. В Исперих на 1 ноември изборът ще е между Бейсим Басри от ДПС и независимият Бейсим Руфад, който е подкрепен от партия „Обединена България“ на Илияна Раева и от отцепения от ДПС депутат Гюнай Хюсмен. Бейсим Руфад води с около 200 гласа. По данни на Хюсмен „Обединена България“ е победител в четири исперихски села: Драгомъж, Малък Поровец, Лудогорци и Йонково, където кандидат на ДПС бе областният лидер на младежкото ДПС Кямуран Мустафа.

 

В Кубрат балотажът е между кандидата на ДПС Гюнан Халил и Бюрхан Исмаилов - кандидата на коалицията Време за промяна, в която влизат партиите „Българска нова демокрация“ и „Обединена България. Изненадата тук отпадането на независимия Ремзи Халилов, който беше 4 мандата кмет от ДПС, но след като партията му не го подкрепи, се яви на вота чрез ИК. От ГЕРБ също обявиха победа в няколко села в региона: Гецово Топчии, Тертер, Дряновец, Киченица, Трапище.

 

БСП е победител в Осенец, Балкански, Благоево и Просторно. Все още обаче официални данни от междинни извадки в общинските избирателни комисии няма. Броенето тече бавно, а при приемането на протоколите ес установяват доста грешки – обясниха от Общинските избирателни комисии.

 

Започват да излизат първи данни от паралелно преброяване в партийните централи. В АБВ от 25 получени протокола от гласуването за кмет отчитат 45% за Детелина Николова - ГЕРБ; 18% за Йордан Йорданов - Реформаторски блок; 13% за Мая Димитрова - БСП и по 4.9% за кандидатите на Атака и АБВ.

 

От обработени в щаба на Реформаторския блок 37 от общо 129 протокола за Добрич, данните сочат, че Детелина Николова получава по-малко от 50% подкрепа. Втори е кандидатът на реформаторите Йордан Йорданов, а трета - Мая Димитрова от БСП.

 

В БСП от 40 протокола резултатите сочат, че Детелина Николова получава под 50%, а кандидатите на БСП и Реформаторския блок са с изравнени позиции.

 

Според резултати от екзит половете на няколко социологически агенции - "Алфа рисърч", МБМД и "Галъп", кандидатурата на ГЕРБ за кмет на Габрово Таня Христова получава 51% от гласовете на избирателите. На втора позиция се класира Лена Енева, кандидат на Местна коалиция „БСП, НДСВ, ПБС, КПБ – Алтернатива за Габрово“ - 14%. На трета позиция е Светлозар Тодоров, кандидат-кмет на ПП АБВ, който получава подкрепата на 4% от избирателите. Информацията бе обявена от "24 часа".

 

Първото изявление направи Лена Енева, която разпространи в социалната мрежа емоционално обръщение към своите привърженици: "Приятели, губя катастрофално като кандидат за кмет на Община Габрово! Разликата с печелившия от ПП "ГЕРБ" е като от земята до небето! Благодаря на всички до един габровски граждани, гласували за когото са решили и на не гласувалите също! Хората избраха! Хората са висшия съдник! Те решиха и аз съм съгласна с тях! Така ме е научил животът! Може би трябва да престана да се занимавам с политика! Или може би, ако продължа да се занимавам, да стана това което желаят моите съграждани, като колегите ми от печелившата партия!"

 

Балотажи засега се очертават в Сунгурларе, където опоненти на втори тур ще са досегашният кмет Георги Кенов и кандидатът на ГЕРБ Ирена Водева. В Средец също е възможен балотаж. Единият от опонентите на втори тур там ще е досегашният кмет Иван Жабов. Има вероятност за балотаж и в Приморско.

 

От областния предизборен щаб на БСП в Бургас пък обясниха, че изчакват обработването на бюлетините от секциите в областта. По предварителни данни обаче в Средец се очаква балотаж, а както и в Карнобат.

 

Досегашният червен кмет на Камено също може да се яви на втори тур, според БСП. Това сочат данните от първите обработени секционни протоколи. Все още обаче не са пристигнали резултатите от секциите по селата, които може да обърнат съотношението.

 

Досегашният кмет на Разлог Красимир Герчев води убедително пред конкурентите си, според паралелното преброяване. Резултатите от отчетените бюлетини в 15 секции в общината, Герчев печели близо 60% от вота на избирателите.

 

Очаква се победа и за досегашния кмет на Банско Георги Икономов, на база прогнозните резултати.

 

Вероятно кмет на Гърмен ще е ексдепутатът и предишен управник там, Ахмед Башев.

 

Вероятно ще има балотаж в Петрич и в Сандански. В южния град след седмица ще се състезават Вельо Илиев и кандидатът на ГЕРБ Димитър Бръчков. В Сандански на повторен вот отиват настоящият кмет Андон Тотев и Кирил Котев, въпреки, че разликата между кандидата на на ГЕРБ и Яне Янев е малка.

 

Източник: Dariknews.bg