Той определи като "малоумие" намаляването на ОИК от 41 на 19 души

 

„Хаосът за щастие приключи. Искам да изкажа искрените си извинения на хората, които пострадаха от този хаос, въпреки че дружеството, което представлявам, вероятно има най-малка вина за това. Независимо от това, всички са виновни в този случай”, коментира в студиото на „Здравей, България” Михаил Константинов, председател на „Информационно обслужване”.


Според него три са основните причини да се стигне до хаоса в зала „Арена Армеец”:


„Първо, намаляването на състава на общинската комисия от 41 на 19 души. При двоен и троен размер на работата, да се намали два пъти комисията, е вид малоумие. Второ – в намаления си състав общинската избирателна комисия организира лошо графика по приемане на протоколите от СИК. Имаше начин това да се избегне, като се разхвърля във времето приемането на документите, за да не се налага хората да висят по този безобразен начин. Третата е при нас, в комисиите. 90% от протоколите съдържаха грешки, и не само да се поправят, а да минават по три пъти”, коментира още Михаил Константинов и заключи: „В тази ситуация невинни няма. Всички сме виновни”.


Той коментира падането на сайта на ЦИК, на Външното министерство и на МВР, на Главна дирекция ГРАО с думите:


„Атаката по интензивност надвишаваше 3000 пъти най-голямата известна досега атака срещу България. Аз съм убеден, че това е организирано от голяма хакерска международна група с много възможности. През защитата, която имаме и е една от най-добрите в света, за секунда проникваха по 15 000 хака”, добави още Михаил Константинов, председател на „Информационно обслужване”.


Той обаче уточни, че тази атака няма да се отрази на обработката на резултатите.


„Ние не използваме интернет, като обработваме резултатите”, коментира още той.


Целия разговор гледайте във видеото.