Към страницата на ЦИК в неделя били отправени 540 млн. заявки

 

Безпрецедентна атака срина няколко сайта на държавни институции в деня на вота. Паднаха интернет страниците на Централната избирателна комисия, МВР, Външно министерство и главна дирекция ГРАО. 


Хакерската атака продължава и в момента.


За да си го представим по-лесно на какво се дължи блокирането на сайтовете, взимаме за пример човешкия мозък – все още най-могъщият компютър на планетата. Ако в спокойна обстановка някой ти зададе въпрос, замисляш се и отговаряш. Ако обаче 10 души едновременно ти зададат по един въпрос, със сигурност ще се объркаш. Ние хората го наричаме „изпушване“, „изтрещяване“, „блокаж“. При компютрите най-точната дума е „пренатоварване“.


Това се случи в изборния ден и със сървъра, който обслужва сайта на ЦИК. За 10 часа заявките към машината бяха около 540 милиона. Или все едно в даден момент 540 милиона души да се опитат да разгледат сайта.


От САЩ, Турция, Китай - целият свят ни атакуваше в този момент. Интензивността достигна до 15 хиляди хаквания в секунда, и то такива, които пробиха защитата”, каза проф. Михаил Константинов, председател на СД в „Информационно обслужване” АД.


С напредването на технологиите такъв тип саботажи са все по-честа практика. А това носи и пари.


Държавните сайтове разполагат със защитни механизми, не по-слаби от тези на Белия дом.


Тук противниците на електронното гласуване ще попитат: „Ще могат ли компютрите да удържат на атака, когато дойде време да гласуваме онлайн?“.


Всеки сайт може да поеме огромен трафик, зависи като ресурс как е бил разчетен. Ако системата все пак рухне, отиваме и гласуваме на хартия”, обясни Иво Мирчев от ИК „Гласувай без граници”.


Без съмнение атаката в изборния ден не е случайна, а добре обмислен ход. Все още не се знае кой я е поръчал. От МВР уточниха само, че по случая се работи.