Стотици други са ранени

 

27 души загинаха и стотици са ранени при пожар в нощен клуб в Букурещ. Трагедията е станала миналата нощ. 

 

Стотици хора днес се струпват пред клуба и палят свещи за жертвите. 

 

Те са тук от часове. Синът им се казвал Андрей. Само на 15. Дошъл да се забавлява. И вече го няма.

 

Андрей и десетки други загиват след пламъци и ужас. По време на шоуто с фойерверки се подпалила колона близо до сцената. Пламъците бързо се разпространили, а в настъпилата масова паника мнозина били стъпкани, опитвайки се да излязат навън.

 

Повечето хора се втурнали към централния изход, където станала блъсканица.

 

„Има много жертви. Мнозина отидоха сами до болницата. Приключваме тук и отиваме в болниците, за да видим как се справят с толкова много пострадали”, заяви Раед Арафат, ръководител на отдела за извънредни ситуации.

 

От ранните часове на днешния ден стотици хора се редяха на опашки, за да дарят кръв.

 

„Като на война сме. Оперираме едновременно, за щастие тази в тази болница имаме опит”, заяви Йоан Ласкар, ръководител на отделение „Пластична хирургия”. 

 

Прокуратурата е започнала разследване на инцидента. Появиха се информации, че преди дни на нощния клуб е била наложена глоба. При проверка на сигурността в „Колектив клуб” преди 10 дни полицията установила, че квалифицираният персонал е твърде малко.

 

„Хората се възмущават, че подобно нещо се е случило. Надявам се, че ще получим съвсем скоро резултатите от разследването. Ако е необходимо, ще променим правилата, за да не се случват отново такива трагедии”, заяви румънският президент Клаус Йоханис. 

 

В очакване на заключенията от разследването, всички са единодушни, че това е най-смъртоносната подобна трагедия в историята на Румъния.