140 души все още са в болница, като 90 от тях са в тежко състояние заради огъня

 

Втори ден Румъния е в траур. Екип на Новините на Нова продължава да следи ситуацията в съседката ни след смъртоносния пожар в нощен клуб в Букурещ. 30 са вече загиналите, а с всеки изминал ден те ще стават повече, прогнозират от Здравното министерство. 

 

140 души все още са в болница, като 90 от тях са в тежко състояние заради огъня, който е нанесъл външни травми по телата им, както и заради вътрешните изгаряния на дихателната система. При изгарянето на звукоизолиращата пяна в заведението са се отделили изключително вредни токсични газове. 

Още по темата

 

Близките на жертвите настояват за затвор за собствениците на клуба. Ако тяхната вина бъде доказана, ги грози доживотен затвор.

 

Междувременно по улиците на Букурещ се състоя шествие, в което се включиха около 7000 души. Десетки майки дойдоха, за да приберат телата на децата си, а след това да ги изпратят завинаги.

 

Да ги изпратят по свой начин на мястото на смъртта им дойдоха хиляди други, а в светлината на свещите видяхме познати очи – тези на Алин. Сам спасил се като по чудо от огъня, загубил в него много свои близки, но все още запазил надеждата, че ще намери жив свой пострадал приятел.

 

"Точно сега мои приятели обикалят по болниците и се опитват да го намерят, защото никой не знае къде е. Не фигурира в никакви списъци. Беше сериозно ранен и не знам дали е жив, но все още се надяваме да оцелее”, разказва Алин.

 

Надеждата обаче угасна няколко часа по-късно.

 

"Мъртъв е за съжаление, видях го с очите си. Чух, че е успял да се спаси от пламъците, но влязъл отново, за да спаси друг човек. Така е загинал. Вярвам в това, защото Клаудио беше човек с огромно сърце”, споделя още Алин.

 

Въпреки тъгата от загубата на приятел, случаят с Клаудио навежда Алин на сериозно съмнение.

 

"Вчера, когато приятели са отишли в моргата, за да го разпознаят, той не бил там. Властите казали, че нямат представа какво се е случило с него и днес, след като обявихме навсякъде, че го търсим, мистериозно се появи. Мисля, че властите се опитват да скрият нещо – че броят на жертвите от тази нощ е много по-голям”, на мнение е Алин.

 

Той е категоричен – ще продължава да пита и да се бори.