Имало е взрив на борда или извън него, смятат експерти

 

Взрив на борда или извън него е причинил падането на руския самолет в Египет. Такова мнение изразиха експерти в предаването „Здравей, България”.

 

„Самолетът е съвсем нова технология, целият корпус се излива, не може да се разпадне във въздуха. По снимките, които видях, предната част на самолета е здрава, каквото и да се е случило, то се е случило някъде по средата на самолета. За да се разпадне този самолет, за мен е имало някакъв взрив на борда. Каква е причината за взрива обаче – техническа неизправност или бомба  - не знам”, заяви бившият министър на транспорта Кристиян Кръстев.

 

Според журналиста Александър Богоявленски обаче А320 не е композитен самолет, а има композитни части и точно те са запазени – носът и опашната част. 

 

Повечето спекулации са, че причината да е външна – независимо дали експлозията е била на борда, или извън него. Много по-малка е вероятността да е имало ракета, която да е поразила самолета на 10 000 метра височина”, коментира Богоявленски. 

 

Той припомни, че за последните два месеца има още два инцидента със самолети от това семейство. 

 

Единият е с А320 на „Тайгър еъруейз” в Азия, при което обшивката на единия от двигателите пада в подобна фаза на полета. Две седмици по-късно самолет А330 има абсолютно същия проблем в района на Испания. Ако обшивка на двигател се разпадне и удари задното крило, това би предизвикало достатъчно сериозен проблем, за да се откъсне опашката”, обясни Александър Богоявленски. 

 

Повече от мненията на експертите гледайте във видеото!