Заради трагедията в нощния клуб румънският премиер Виктор Понта подаде оставка

 

20 000 души заляха улиците на Букурещ снощи. Резултатът - премиерът Виктор Понта подаде оставка. И тази вечер в центъра на столицата се събират стотици. Ситуацията е подобна на тази от вчера. Хиляди отново се събраха, за да протестират срещу корупцията, която според тях е довела до инцидента в нощния клуб, при който загинаха десетки. 

Още по темата

 

Участниците в протеста обявиха, че основна причина за жестокия пожар в нощния клуб е корупцията на всички нива. Те поискаха радикални промени в румънското общество. Протестиращите скандираха "Засрамете се, убийци" и носеха плакати, на които беше написано "Корупцията убива".

 

Освен оставката на министър-председателя, протестиращите настояха да си идат вътрешният министър, както и кметът на района, издал разрешение на нощния клуб. 

 

"Подавам оставка, защото през всички години, в които съм бил в политиката, мога да водя всякакви политически битки, но не мога да се боря с хората. Това ще бъде голяма грешка и в резултат ще страдат всички”, заяви Понта. 

 

След оставката му президентът на Румъния ще трябва да назначи временен премиер и да започне преговори с политическите партии за съставяне на ново правителство. Понта обаче ще изпълнява задълженията си. Като възможен вариант той предложи бившият военен министър Мирча Душа.

 

Когато Виктор Понта дойде на власт през 2012 година, той беше най-младият премиер на държава от Евросъюза. Сега напуска поста, след като стана първият действащ министър-председател на страната си, съдена за корупция. 

 

Той е обвиняван за много неща, включително за това, че е плагиатствал докторската си дисертация по право и че е бил шпионин на чуждо разузнаване през 90-те години - обвинения, които категорично отрича.