"Тези протести, за разлика от нашите, нямат никакво финансово измерение", коментира той

 

Над 30 000 души излязоха снощи по улиците на Букурещ. Центърът на вниманието вчера беше Виктор Понта, който подаде оставката си като премиер на страната, поемайки отговорност за корупцията, която е причинила смъртта на 32-ма души в нощния клуб, който изгоря.

 

Още по темата

Многохилядният протест поиска оставката на целия парламент. Сега топката е в ръцете на президента Клаус, който вчера имаше задача да се срещне с представители на Източна и Централна Европа, които заедно да разсъждават как да предотвратят опасностите в рамките на НАТО към този регион.


Сега всички погледи са отправени към парламента. Румънците казват, че не може хората, които са от 25 години в сянка във властта, да искат да продължават да управляват страната.


„Населението на Румъния показва една зрялост, която ме учудва. Тези протести, за разлика от протестите при нас, нямат никакво финансово измерение. Те не искат намаляване на цените на бензина, на парното, на тока, или увеличаване на заплатите, а искат морални неща – промяна на политическата система”, коментира журналистът Владимир Береану.


Той подчерта, че премиерът Виктор Понта е успял да постигне едно добро икономическо подобрение на живота в Румъния.


Береану определи пожара в нощния клуб в Букурещ, в който загинаха 32-ма души, а стотици други бяха ранени като „ужасно стечение на обстоятелствата - на безотговорност, невършене на работа и дребна корупция".


Повече по темата гледайте във видеото.