Протестите в страната продължават

 

 

Румъния с нов служебен премиер. На мястото на подалия оставка Виктор Понта беше назначен досегашният министър на образованието.

 

А протестите продължават. Въпреки оставката на правителството, за втора поредна нощ повече

Още по темата

от 30 хиляди излязоха по улиците. Студенти се събраха на Университетския площад в Букурещ, където през 1989 г. избухнаха демонстрациите срещу Чаушеску. 

 

Бившият министър на образованието Сорин Къмпану ще бъде премиер, докато парламентът не гласува вот на доверие на нов министър-председател. Ако това не се случи, в Румъния ще бъдат свикани предсрочни парламентарни избори. 

 
"Бих искал да получа подкрепата на парламентарните партии за тази своя мисия. Смятам я за трудна, но уверявам партиите, че съм готов за диалог"
, заяви Къмпану. 
 

За утре президентът Клаус Йоханис е насрочил консултации с политически лидери, партии и обществени организации. Целта - да бъде намерен консенсус при избора на министър-председател. 
 

Въпреки оставката на премиера Виктор Понта, и снощи хиляди излязоха по улиците на Букурещ с искане за пълна политическа реформа.

 

Хората като Тудор са много ядосани. Не само заради трагедията в клуб "Колектив". А заради начина, по който властимащите се държат с тях.