Става дума за над 3000 лева месечно

 

Всеки втори българин, завършил университет, започва работа, която не изисква висше образование, а всеки четвърти не изкарва парите си у нас, след като вземе диплома. Това показват данните от рейтинговата система на висшите училища.

 

Софийския университет „Св. Климент Охридски” е висшето училище с най-много лидерски позиции в професионалните направления, в които обучава студенти. Алма Матер е на първо място в 21 от общо 24 направления.

 

Висок рейтинг имат и много от специалностите в Техническия университет в София, медицинските университети в София и Варна, Аграрния университет в Пловдив и Тракийския университет в Стара Загора.

 

След като още в училище се захваща с тайните на информатиката, решението за Иван Иванов на къде да продължи висшето си образование е лесно.  „В Софийския университет средата ми предоставя възможност да общувам с много интелигентни хора, които са преподавали в цял свят. Знам, че тук винаги могат да отговорят на моите въпроси”, обясни той.   След като разгадае тайните на алгоритмите в университета той няма притеснение, че ще се справи и след това.

 

Планирам да остана в България и да се развивам тук. Десетки хиляди места остават незаети и се търсят IT- специалисти.  Смятам, че има доста добри компании, които биха ми осигурили качествена заплата и работна среда”, уточни Иван.

 

Студентите по информатика и компютърни науки в Софийския университет са с най-висок доход след като завършат – над 3 000 лева месечно. Иначе средно всеки завършил наскоро получава 925 лева. Студентите също започват да търсят не популярни, а специалности с дефицит на кадри.

 

„В направленията, в които има свръхпроизводство на кадри броят на студентите, които се обучават, започва да намалява. Става дума за туризъм, икономика, право, администрация. Увеличава се броят на студентите в специалности с дефицит на кадри – медицина, здравни грижи, информатика и компютърни науки, включително и в педагогика”, обясни Георги Стойчев, автор на рейтинговата система.

 

Не само дипломата е важна, но и от къде е. За Софийския университет формулата на успеха е една – качество при обучението. „Не смятаме, че Софийския университет трябва да е нещо като магазин, в който да се влиза и работодателите да пазаруват работници. Ние се опитваме да създаваме хора, които са добре подготвени образователно”, подчерта ректорът на университета проф. Иван Илчев.

 

От тук нататък - колкото по-висок рейтинг, толкова повече пари за университета.  „Висшите училища трябва да се насочат към финансиране и поддържане на тези специалности, които водят до качествено образование и добра реализация на пазара на труда”, убеден е заместник-министърът на образованието  Николай Денков. Той обясни, че държавата ще спира или намалява приема на студенти в неперспективни специалности.

 

И тази година завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело са най-добре реализирани на пазара на труда. Безработицата сред тях е най-ниска и в най-висока степен прилагат образованието си. Най-висока безработица се наблюдава сред завършилите животновъдство и история и археология.