Новите цени влизат в сила от началото на 2016-а

 

Годишните винетки за колите скачат от 67 на 97 лв., официално реши правителството. Новите цени влизат в сила от началото на следващата година. Винетката за месец за леките коли от 25 лв. става на 30 лв. Седмичната пък - от 10 лв. се увеличава на 15 лв.

 

Дневната винетка за останалите категории поскъпва с един лев или с 5% от сегашния размер. Причината за повишението на цените е, че в момента приходите от продажбата на винетки са недостатъчни за поддържането на пътната мрежа и за извършването на инвестиции. 

Още по темата

 

Кабинетът започва въвеждането и на тол такси, които ще важат за товарните автомобили от 2017 година. Таксите ще се начисляват от Агенция „Пътна инфраструктура”, като след провеждане на обществената поръчка ще бъде избрана фирма, която да разработи системата и да я поддържа. 

 

Министър Павлова призна, че държавата ни е на 102-ро място от 148 страни по лошо качество на пътищата, но с по-скъпите винетки щели да дойдат още 73 милиона лева за поддръжка.

 

Цената на винетките не е променяна от 8 години, а от тогава се увеличила със 73% минималната работна заплата, отчете Павлова. Автобусните превозвачи се съгласиха, че промяна трябва да има. Те обещаха да не вдигат цените на билетите, защото винетките били само 1% от разходите им.

 

След изборите дойде ред и на винетната реформа с крайната цел на правителството още догодина да позакърпи първокласните и второкласните пътища. 

 

Тазгодишната винетки важат до 31 януари догодина. Новите винетни стикери ще бъдат в търговската мрежа от края на декември. За европейско сравнение -  годишната винетка в Швейцария струва 37 евро, в Словакия 50, а в Румъния 77, 8 евро. По новите цени нашата ще бъде по средата - 50 евро.