Френската полиция проведе през нощта операции в района на Лион

Терористите могат да ударят отново в следващите дни, предупреди по радио RTL министър-председателят на Франция Манюел Валс.

 

"Казвам това не за да плаша французите, а за да са подготвени", заяви още той като подчерта, че Франция е във война с тероризма.

 

Във връзка с атентатите от петък, френската полиция е провела през изминалата нощ няколко операции в района на град Лион. Има арестувани, иззети са и огнестрелни оръжия. Операции се провеждат и в други градове като Гренобъл и Тулон, в рамките на въведеното извънредно положение, което дава разширени правомощия на силите на реда.

 

Междувременно разследването се насочи към Белгия, която е служила като база на терористите. Сред предполагаемите извършители на атентатите са трима братя французи. Първият е умрял при нападението на булевард "Волтер", вторият е задържан, а третият се издирва. Полицията разпространи снимката и името му - Салах Абдеслам. Идентифицирани са общо трима от извършителите.

 

20-годишният Билал Хадфи е идентифициран като един от самовзривилите се терористи край "Стад дьо Франс". Той е френски гражданин, за когото се предполага, че се е сражавал в Сирия, в редиците на "Ислямска държава", след което се е завърнал във Франция. Не е известно на този етап от разследването кога и как е станало това.

 

За днес президентът Франсоа Оланд свиква извънредно заседание на Конгреса в двореца Версай. Това се случва много рядко и е инструмент на президента, за да направи обръщение към двете камари на парламента – Националното събрание и Сената. По Конституция президентът няма право да се обръща към сенатори и депутати в техните зали.

 

Междувременно президентът Оланд обяви, че иска да удължи извънредното положение с три месеца. В момента то може да бъде удължавано с повече от 12 дни единствено със закон, гласуван в парламента. Ако това се случи, французите ще трябва да се лишат от основни конституционни права.

 

Вижте подробности!