Френският вътрешен министър потвърди, че става въпрос за издирване на ислямисти

 

През нощта в неделя срещу понеделник френската полиция и специалните части са извършили масирани проверки в пет френски градове, сред които Париж, Марсилия, Тулуза.


Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов потвърди, че става въпрос за издирване на ислямисти. Това е съвместна операция заедно с белгийската полиция.


В Белгия, в едно от предградията на Брюксел, също се провежда такава масирана операция.


„Атентатите, които бяха извършени в петък, са подготвени в чужбина. Участниците са се намирали в Белгия, а по какъв начин са били подпомогнати във Франция, ще установи разследването”, коментира министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов.


„Броят на заминаващите в Сирия е намалял. Докато преди година беше средно 15 на месец, сега е петим. Имаме обаче още много работа, по-специално в района на Моленбек и в самия Брюксел”, обяви министърът на вътрешните работи на Белгия Жан Жамбон.


Днес следобед във Версай се събира Конгресът на Франция – което означава двете камари на парламента – Сенатът и Националното събрание. Французите очакват да чуят какъв ще е „отговора” на Франция срещу терористите.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Александра Аврамова, Николай Дойнов