Според нея международната общност трябва да обедини усилията си в борбата срещу терористите

"Терористичните атаки в Париж не са нападения срещу една държава, а срещу цялата цивилизация", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС на равнище министри на външните работи.

 

„Ислямска държава" е заплаха за всички. Трябват съвместни действия и осъзнаване, че това не е атака срещу една държава, а срещу цялата цивилизация”, заяви тя.

 

Според Могерини международната общност трябва да обедини усилията си в борбата срещу терористите, като допълни, че понякога тази борба не е само „политическа”.

 

„Това, което се случи в Париж, поставя проблема за ефективното и възможно най-бързо спиране на войната в Ирак и Сирия”, заяви Могерини, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

 

Междувременно външният министър на Люксембург определи като положителна стъпка разговора между руския президент Владимир Путин и американския му колега Барака Обама този уикенд в Анталия. По време на срещата на Г-20 в турския курорт двамата лидери проведоха конструктивен разговор относно полаганите усилия за намиране на решение на конфликта в Сирия.

 

Те се съгласиха, че е необходимо да се водят преговори под егидата на ООН между сирийския режим и опозицията и да бъде установено прекратяване на огъня.