Президентът Франсоа Оланд обяви, че иска да удължи извънредното положение с три месеца

129 жертви, 352-ма ранени, като 99 от тях са в критично състояние - това е резултатът от атентатите, които окървавиха Париж. Има очакване и за нови терористични атаки.


„Терористите могат да ударят отново в следващите дни”, предупреди по радио RTL министър-председателят на Франция Манюел Валс.


„Казвам това не за да плаша французите, а за да са подготвени”, зави още той, като подчерта, че Франция е във война с тероризма.

 

Още по темата


За днес президентът Франсоа Оланд свиква извънредно заседание на Конгреса в двореца Версай. Това се случва много рядко и е инструмент на президента, за да направи обръщение към двете камари на парламента – Националното събрание и Сената. По Конституция президентът няма право да се обръща към сенатори и депутати в техните зали.


Междувременно президентът Оланд обяви, че иска да удължи извънредното положение с три месеца. В момента то може да бъде удължавано с повече от 12 дни единствено със закон, гласуван в парламента. Ако това се случи, французите ще трябва да се лишат от основни конституционни права.


Въпреки масираните полицейски операции и пълната мобилизация, френският премиер предупреди за подготвяне нови атентати.


Тероризмът може да удари пак. Той вече удари. И въпреки че избегнахме няколко атаки, може да удари отново в идващите дни или седмици. Не искам да плаша никого. Но хората трябва да го разберат. Днес хората се връщат в училище и по работните си места, но ще продължим да живеем с това още дълго време. Трябва да сме готови за още атаки. Терористите могат да ударят отново в следващите дни. Казвам това не за да плаша французите, а за да са подготвени. Франция е във война с тероризма”, заяви премиерът на Франция Манюел Валс.


Междувременно разследването се насочи към Белгия, която е служила като база на терористите.


„Атентатите са подготвени в чужбина. Участниците са се намирали в Белгия, а по какъв начин са били подпомогнати във Франция, ще установи разследването”, коментира министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов.


Сред предполагаемите извършители на атентатите са трима братя французи. Първият е умрял при нападението на булевард "Волтер", вторият е задържан, а третият се издирва. Полицията разпространи снимката и името му – това е 29-годишният Салах Абдеслам.


Часове след извършените в петък атентати в Париж, френската полиция е спряла за проверка автомобила, с който е пътувал, но той е бил пуснат. По-късно Абдеслам е бил обявен за международно издирване във връзка с кървавите нападения, след като е установено, че именно той е наел и управлявал една от колите на терористите.


Властите предупредиха никой да не предприема сам действия срещу него, тъй като е твърде опасен. Въпреки ужаса Париж се опитва да се завърне към обичайния ритъм на живот.


„Нормативни мерки за закриване на джамиите, в които се проповядва радикален ислям, ще бъдат обсъдени скоро във френския Министерски съвет”, съобщи вътрешният министър Бернар Казньов, цитиран от "Франс прес".


Казньов каза, че трябва да бъдат експулсирани от Франция хората, които проповядват омраза, които са участвали или за които се подозира, че участват в терористична дейност.


„Всичко това трябва да бъде приложено с най-голяма твърдост", каза още Казньов.


10 000 войници патрулират във Франция за гарантиране на сигурността.


Повече по темата гледайте във видеото.