"Тези нападения имат за цел да сплашат, но те само ще укрепят нашата решителност", добави той

"Терористичните атентати в Париж не могат да сплашат НАТО, а ще укрепят неговата решителност да се бори с тероризма", заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг. Неговото изявление беше разпространено, след като централата на организацията в Брюксел почетоха с минута мълчание жертвите на кървавата трагедия в Париж.

 

„Тези нападения имат за цел да сплашат, но те само ще укрепят нашата решителност. Тероризмът и екстремизмът никога няма да победят демокрацията и нашето отворено общество“, подчерта генералният секретар, цитиран от БГНЕС.

 

Столтенберг заяви, че НАТО е по-готова от всякога да се бори с тероризма и екстремизма.

 

„Съюзниците работят с Франция по продължаващите операции и разследванията след тези нападения“, добави той.

 

Той подчерта, че терористичните нападения в Париж са „нападения срещу нашите ценности, свободата, демокрацията и човешките права“.

 

„Поднасяме дълбоки съболезнования на семействата на жертвите. Мислим и за тези, които бяха ранени. Изразяваме своята солидарност с правителството и народа на Франция в неговата решителна борба с терористичната заплаха“, отбеляза още Столтенберг.

 

129 души бяха убити и над 300 ранени при серията терористични атентати в Париж. По последни данни те са извършени от осем терористи. Във Франция беше обявено извънредно положение и беше усилен контролът по границите.