Щурм и арести в предградие на Брюксел

 

Париж отвръща на удара. Франция предприе нови въздушни удари над Сирия. В третия ден на траур в ход е и мащабна полицейска операция в Европа, масови арести и то на териториите на три държави. За последните 24 часа общо 148 полицейски рейда, 104-ма задържани под домашен арест, а 23-ма заподозрени терористи са зад решетките. 

 

Властите в Париж предполагат, че това, което им се случи в петък, е дело на организирана група от поне 20 души. Цел номер едно сега е мозъкът на операцията - атентатор номер 8. Останалите седем се самозвривиха по време на атаките. Предполага се, че на върха е 27-годишният Салах Абдеслан, роден не в Сирия или Ирак, а в Брюксел. Един от най-жестоките палачи на ИДИЛ, както го наричат медиите. 

Още по темата

 

Именно той бе обект на масираната полицейска операция в Брюксел. Предградието Моленбек е мястото, което се оказва, че е било „инкубатор” за джихадисти, ако се съди по полицейската сила, съсредоточена днес там. През целия ден кварталът беше обсаден от полицейска части. За кратко дори беше обявен пълен блекаут - тоест медиите бяха помолени да се изтеглят и да не предават картина на живо от мястото на събитията с цел "да бъдат в интерес на общата сигурност". В крайна сметка всичко приключи за няколко часа.

 

Маскирани полицаи и снайперисти по покривите. Така изглеждаше Моленбек. Предградие, населено предимно с хора от арабски произход. Четири часа пълна блокада. Белгийската полиция търсеше Салах Абдеслан. Един от тримата братя, за които се счита че са в основата на атаките в Париж. 

 

Един от големите телевизионни канали в Белгия дори обяви Абдеслан е задържан. Впоследствие се оказа, че това не е така. Арестувани са били 7 души. Двама са обвинени за връзки с терористите от Париж. Други петима са освободени. Сред освободените е единият брат на Салах Абдеслан. Съдия го е разпитал и решил, че не е свързан с атентатите. Предградието Моленбек е свързано с няколко терористични атаки през годините. Местните жители твърдят, че самите те страдат от ситуацията.

 

Наблюдението на Моленбек продължава. Проблемът не е ограничен във Франция и Белгия. Бежанец е бил задържан в Германия. Според свидетелства на други бежанци 39-годишният сириец казал преди атаките "Париж ще потъне в страх и терор".
  

Междувременно президентът Франсоа Оланд свика в двореца Версай извънредно заседание на Конгреса. Това се случва много рядко и представлява инструмент на президента, за да направи обръщение към двете камари на парламента – Националното събрание и Сената. По конституция президентът няма право да се обръща към сенатори и депутати в техните зали.

 

Пред двете камари Франсоа Оланд поиска извънредното положение в страната да бъде удължено с три месеца. Затова обаче трябва да бъде гласуван специален закон. Така французите ще трябва да се лишат от основни конституционни права. Изказването си Оланд започна с думите, че Франция е във война. Той поиска и промяна в конституцията, за справяне с кризисни ситуации като сегашната.

 

Франсоа Оланд поиска спешно събиране на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде приета резолюция за унищожаването на "Ислямска държава". По думите му е необходима широка международна коалиция за борба срещу тероризма.

 

 

Репортери: Николай Дойнов, Александрина Аврамова, Любомир Бояджиев, Момчил Минков, Антоанета Николова