Нивото на заплаха в Белгия е повишено на код "жълто"

Белгийските власти арестуваха двама джихадисти, които са подготвили експлозивните колани на самовзривилите се в Париж терористи. Те са задържани при спецоперацията в белгийското предградие "Моленбек". В дома на арестуваните Мохамед Амри и Хамза Ату е намерен експлозивен материал, с който са направени коланите.

 

Нивото на заплаха в Белгия е повишено на код "жълто". Полицейски операции продължават да са в ход различни места. Отменен беше футболният мач Испания - Белгия. Утре в печално известния квартал "Моленбек" арабското население ще организира бдение за жертвите в Париж.

 

По искане на Франция ЕС ще задейства точка 42 от Европейските договори, която задължава всички страни да окажат военна помощ на страна-членка. Париж обяви също, че няма да спази бюджетните си задължения с оглед на извънредната ситуация в страната.

 

Вследствие на атентатите ЕС ще преразгледа и правилата и законите за опазване на лични данни и ще разшири правиомощията на разследващите органи в Общността. Вътрешните министри на 28-те страни-членки ще се съберат извънредно в Брюксел.

 

Репортер: Антоанета Николова