Докога ще остане там ще реши съдът по-късно тази вечер

 

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутатът Десислав Чуколов са в ареста. Докога ще останат там ще реши съдът по-късно тази вечер. 

Още по темата

 

Двамата бяха задържани за 72 часа заради първото им нахлуване в НАТФИЗ. Адвокатът им обаче обжалва законността на ареста им и съдия от Софийския градски съд ще трябва да се произнесе по жалбата по-късно тази вечер. Междувременно пък прокуратурата поиска двамата да останат за постоянно зад решетките и съдът ще трябва да прецени и дали има основание това да се случи.

 

Арестът на Волен Сидеров и Десислав Чуколов беше публично обявено лично от главния прокурор и планиран още от миналата седмица. Освен това арестът им беше съпроводен от митинг на „Атака”, оборудван със сцена, тонколони и партийни песни. Всичко това се случи пред входа на Софийската следствена служба. Митингът и арестът на  Волен Сидеров бяха охранявани от десетки полицаи.

 

Всичко започна с призоваването тази сутрин на Сидеров и Чуколов в следствената служба. Те пък призоваха симпатизантите си в ранни зори да се явят пред храм-паметник „Александър Невски”. Митингът на "Атака" се пренесе пред Софийска  следствена служба. Точно в 10.00 часа, вместо пред разследващите, Волен Сидеров се яви пред симпатизантите си, качен върху импровизирана сцена.

 

Съпроводен от овации, Сидеров се отправи към следствената служба, но първо реши да говори пред медиите. „На тази дата се роди нашият син Волен, те са избрали тази дата, това ще им се върне, защото Бог вижда всичко”, заяви той.

 

В продължение на два часа симпатизантите на „Атака” подкрепяха лидера си – с партийни песни и хвалебствени слова. Медиите обаче бяха посрещнати агресивно. В крайна сметка Сидеров и Чуколов бяха арестувани, а  събралото се множество не успя да зърне лидера си с белезници на ръцете, нито пък да блокира пътя на колата, която го откара към ареста.

 

Адвокатът на двамата депутати Явор Нотев обяви, че арестът им е незаконен. „Сидеров е задържан в противоречие на Конституцията, закона и правилата. Обвинението срещу него не съответства по обем на това, заради което му беше снет имунитета”, коментира Явор Нотев и обяви, че Сидеров няма да приема храна и вода и започва безсрочна гладна стачка. Симпатизантите на „Атака” пък  направиха палатков лагер пред Софийската следствена служба, за да чакат лидерите си. 

 

 

Репортери: Калина Влайкова, Надя Ганчева, Велина Сашева