Магистратите образуваха и дисциплинарно производство срещу Владимира Янева

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни съдия Румяна Ченалова, съобщава БГНЕС.

 

Решението бе взето единодушно – с 22 гласа "за" и нито един против или въздържал се.

Още по темата

 

Само Камен Иванов си е направил отвод, но все още не е ясна причината за решението му.

 

В сряда Ченалова се сдоби с обвинение за длъжностно престъпление. Тя ще отговаря пред Темида за работата си по делото „Соло”.


Разследващите установили, че тя е забавила изпращането на протеста на прокуратурата срещу освобождаването от ареста на подсъдимия Илиян Тодоров. Забавено е и изпращането на искането на Тодоров да бъде забранено да напуска страната.


Ченалова е имала 7-дневен срок, в който да изпрати на Софийския апелативен съд наказателното дело по случая „Соло“, заедно с частния протест на прокуратурата. 


През 2013 г. в момента, в който присъдата на убиеца беше потвърдена и от последната инстанция, стана ясно, че той не може да бъде открит и отведен в затвора.


На заседанието си в четвъртък ВСС образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева заради разработката "Червеи". 


Преди дни тя и Ченалова бяха забъркани в скандал с изтекли записи на техен разговор. 


В тях се чува как обсъждат явните и тайните договорки във властта, както и нареждане от „Бойко” към главния прокурор Янева да бъде „опраскана”.


Преди ден Ченалова заяви пред медиите, че си спомня тези разговори и фактите около тях. Колегата й Владимира Янева пък се оказа с амнезия по темата.