Присъдата не е окончателна, предстоят още две инстанции

 

Доживотна присъда без право на замяна получи Петко от Лясковец. Това постанови вчера Великотърновският окръжен съд. Присъдата не е окончателна, предстоят още две инстанции. Ето каква е хронологията на кървавата акция, при която загина командосът Емил Шарков и трима негови колеги бяха тежко ранени.


Призори на 14 март 2014 г. отрядът за борба с тероризма щурмува дома на Петко Петков в Лясковец. Командосите не знаят, че Петко се е подготвил. И ги чака.


„Видяхме ги, снимаха. Той си сложи тая ламарина и каза да не ме тупнат в главата”, разказва майката на Петко Стефанка Савова.


Баретите знаят, че отиват в дома на Петко, за да го обезвредят. Мъжът е лабилен, има незаконни оръжия и боеприпаси и плаши децата от близкото училище с убийство, защото му шумят. Петко ги чака и стреля. Много пъти. От куршумите му загива командосът Емил Шарков, трима негови колеги да тежко ранени.


„Избута ме в кухнята, от 5-9 пукотевица какво е ставало не знам”, добавя Стефанка.


Вдовицата на убития командос обаче знае.


„Този човек, физическият убиец на мъжа ми, защото той е такъв. Емо е преговарял с него, той го е подвел, че ще се предаде, Емо свалил защитата си и затова ви казвам, че това е екзекуция”, разказва Милена Шаркова, съпруга на убития командос Емил Шарков.


Петко също е ранен в престрелката. Оцелява и е изправен пред съда. Година и половина след кървавта спецакция, Петко е осъден да лежи в затвора. До живот. Без право на замяна. Виновен за смъртта на Емил Шарков и раняването на трима негови колеги.


„Това няма да ми върне Емо”, казва Милена Шаркова.


Петко не чувства вина. Съжалява поне на думи, че е оставил без баща детето на Емил Шарков.
„Той каза, че не искал да убива никого. Просто се е защитавал, защото стреляли по него и майка му”, обяснява адвокатът на Петко Виктор Костов.


Майката на Петко запази мълчание след доживотната му присъда, а майката на Емил Шарков поиска всички виновни да понесат отговорност.


„Трябва да отговарят и хората, които заложиха баретите като мишени.Като започне със Светлозар Лазаров, Георги Гайков, Атанас Илков”, казва Ваня Рабчева, майка на Емил Шарков.


Бившият главен секретар на МВР отказа коментар. Прокуратурата отказва да разследва него и тогавашния шеф на баретите Георги Гайков. Проверката показа, че при тях грешки няма. Има грешка в системата. Защото сигнал за незаконното оръжие у Петко има от 2012 г. Разрешителното му за оръжие е изтекло още през 2010 г. Тогава Петко се затваря в себе си.


Стефанка е единствената жена в живота на Петко от години. Петко общува не с хората, а с оръжията у дома. С хората е враждебен. Всички в Лясковец са знаели това. Равносметката - една жена, която ще живее без мъжа на живота си, едно дете, което ще расне без баща и една майка, която твърди, че няма да живее без сина си.


Повече по темата гледайте във видеото.