Това прогнозира подуправителят на Българската народна банка Калин Христов

"Политиката на Европейската централна банка ще доведе за България до значително понижение на лихвените проценти по депозити у нас. Този ефект ще продължи да съществува през следващата година. Това, което е започнало сега с намаление от 0.7% на лихвите по депозитите, ще се запази и догодина", заяви подуправителят на Българската народна банка Калин Христов цитиран от БГНЕС.

 

Според Христов лихвените проценти по депозити са стигнали до такова ниско ниво, че ще има втора вълна, която може да има допълнителен добър ефект върху доходността на банките догодина, но след това този еднократен ефект ще бъде изчерпан и ще се доближаваме до ниво на лихвени проценти по спестяванията, близки до нулата.

 

В презентацията си Христов се фокусира върху три елемента, които ще влияят през следващата година върху банковата система - това е макросредата в и извън България. На второ място това са възможните промени в регулациите догодина, които може да се променят. Третият елемент - това е прегледът на активите, както и стрес тестовете, които се правят.

 

В допълнение към това има и висока безработица, която потиска потреблението в Еврозоната и слаб кредитен растеж, независимо от ниските лихвени проценти в Еврозоната.

 

"Масираните количествени ограничения и ниските лихвени проценти не водят до увеличаване на разходите на кредита, защото ако има задлъжнял корпоративен сектор, спестяванията на лихви се използват за оптимизация на баланса, отколкото за акумулиране на нов дълг.  Ниското търсене на кредити не е по дефиниция лошо", смята Христов.

 

Според него политиката на ЕЦБ има ефект върху изкупуването на ценни книжа, което създава свръхликвидност в банковата система. Друг голям ефект от тази политика е изчезването на междубанковия пазар. Генерирането на свръхликвидност разрушава междубанковия пазар. И не на последно място той отбеляза, че БНБ трябва да въведе стандарт за банките.