Според него турската атака е удар в гърба

 

"Турция се снабдява с петрол от завзетите от терористите територии". Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

 

Той определи свалянето на руския самолет от страна на Турция като „удар в гърба” и допълни, че случилото се ще има трагични последици за отношенията между двете държави. 

Още по темата

 

По думите му руският Су-24 е бил свален с ракета въздух-въздух. Летателният апарат е паднал на 4 километра от границата с Турция. Той се е намирал във въздуха по времето, когато е бил атакуван.

 

„Нашите пилоти и нашият самолет в никакъв случай не са застрашили турската държава”, изтъкна Путин, като допълни, че руският бомбардировач е отивал да изпълни мисия срещу "Ислямска държава" в Сирия. 

 

"След случилото се вместо Анкара незабавно да се свърже с Москва, тя се е обърнала към НАТО, сякаш Русия е свалила техен самолет", допълни той по време на срещата си с краля на Йордания Абдулла II. 

 

Видео: Ruptly

 

Русия извика своя военен аташе от Анкара в Москва за консултации. Междувременно, страната изрази официален протест пред военното аташе на Турция заради атаката. Това съобщи днес пред журналисти пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС. 

 

Вече започнаха и първите простести пред турското посолство в Москва, уточни кореспондентът на БНК Николай Кръстев.

 

Анализът на данните еднозначно показа, че не имало нарушение на въздушното пространство над Турция, заявиха от Москва. 

 

 

Същевременно, турският премиер Ахмет Давутохлу заяви, че страната му има право да отговори в случай на нарушаване на въздушното й пространство и е длъжна да действа срещу всеки, който нарушава границите й. 

 

Външният министър Сергей Лавров е отменил визитата си в Турция. 

 

По-рано днес турски военни изтребители F16 свалиха руски самолет, след като той навлезе във въздушното пространство на страната и пренебрегнала предупрежденията. Припомнете си подробности!