Държавата-членка ще оспорва разпределението на 160 000 мигранти

Словакия ще оспорва в Европейския съд бежанските квоти в ЕС, съобщиха Франс Прес и БГНЕС. Правосъдното министерство на страната, заедно с представители на други ведомства, подготвя съдебен иск, който да бъде внесен в Люксембург до 18 декември, заяви говорителят Александра Доненова.

 

Държавата-членка ще оспорва разпределението на 160 000 мигранти между страните в блока пред Европейския съд, който орган определя приемането и интерпретацията на европейското законодателство.

 

Словакия е една от страните, които твърдо опонират на мигрантските квоти. Държавата е транзитна точка по пътя на основния човешки поток към по-желани крайни точки като Германия, Швеция и др. Много малко от преминаващите решават да останат в Словакия, а Братислава е ангажирана с постоянна скромна квота от под 2 300 мигранти, припомня АФП.

 

Премиерът Робърт Фико е заяви, че предпочита да рискува с нарушаването на правилата на ЕС, отколкото да приема „диктата” на съюза за квотите. Пред местни медии той още каза, че планираният съдебен иск ще адресира „много значими” теми за отношенията между страните членки и Брюксел.

 

По време на телевизионен дебат миналата седмица Фико заяви, че „сигурността на словаците е по-важна от правата на мигрантите.”

 

„Следим всеки мюсюлманин в Словакия,” каза премиерът след атентатите в Париж, когато призна, че „повечето от тях са тук легално”. 

 

Още миналия месец президентът на Словакия, заедно с лидерите на още няколко европейски държави, изразиха недоволството си от разпределението на бежанците. Припомнете си подробности!