На Янева пък диктувал Сотир Цацаров, твърди уволнената съдийка

 

Признания за лобизъм и натиск сред висшите етажи на съдебната система. Уволнената съдийка Румяна Ченалова потвърди, че бившата ѝ шефка Владимира Янева ѝ е казвала как да се решават дела. 

 

Двете са главните действащи лица в записи, в които бяха замесени имената на Бойко Борисов и Сотир Цацаров.

 

Преди да говори пред етичната комисия на Висшия съдебен съвет, Румяна Ченалова даде гласност на схеми и обвързаности в съдебната система. Тя призна, че Владимира Янева я молила „елегантно” да решат в определена насока дела.  

 

Аз не съм единственият съдия, който е бил викан и на който е казвано: „Виж това дело как ще се реши", или: „Внимавай как ще се реши”, или друго в този смисъл”, заяви Румяна Ченалова. Тя обаче не винаги се съобразявала с исканията на бившата шефка на СГС.

 

Румяна Ченалова твърди, че главният прокурор Сотир Цацаров е бил близък с  Янева. Дори я ползвал като посредник, който да дава указания на Ченалова в каква насока да реши едно конкретно дело.  

 

„Имаше едно дело, по което главният прокурор я беше повикал. То е търговско дело, не е приключило. И там имаше намеса на един посланик, имаше указания от главния прокурор. Само че аз не изпълних тези указания и го реших по друг начин”, заяви Румяна Ченалова. 

 

След ареста ѝ през април Янева предупредила Ченалова да не говори срещу главния прокурор. Уволнената съдийка твърди също, че на семейството ѝ са предлагани пари. Сумата била занесена в дома им от Владимира Янева и нейния съпруг. 

 

„Моят мъж беше потресен, той даже ги зави в някакви хартии и ги върна”, заяви Ченалова. Парите били върнати на следващия ден.

 

По-рано през деня председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова президентът да се заеме със скандала в съдебната власт със специална комисия

 

Моралът стои над закона. И във всички случаи трябва да има членове на всяка една от властите. За да може да има обективност, прозрачност и аргументи”, смята Лозан Панов. 

 

За независима проверка настоява и правосъдният министър. Според него се прави опит да се отклони вниманието на обществото от скандала.

 

„Въпросът не е в опраскването, а в завоалирането”, заяви министър Христо Иванов.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров днес се оказа в командировка и пропусна заседанието на ВСС. 

 


Видео: БГНЕС