Те стоят блокирани на границата между Гърция и Македония

Видео: RUPTLY

 

Стотици мигранти стоят блокирани на границата между Гърция и Македония. В знак на протест срещу невъзможността да влязат в Македония някои от тях решиха да зашият устните си. Гръцката полиция посъветва мигрантите да се върнат обратно в Атина и да изчакат докато ситуацията се промени, но хората отказват да напуснат граничната зона. 

 

Някои от тях дори се опитаха да пробият телената ограна на границата и хвърляха камъни по полицията. Най-малко петима души са успели да преминат границата и от Гърция да навлязат в Македония. Те обаче са били върнати от македонската полиция обратно на гръцка територия. В същото време останалата част от тълпата е скандирала към служителите на реда „Отворете границата“, съобщават БГНЕС и АФП.

 

От миналата седмица насам Македония, която е сред основните държави в т. нар."балкански маршрут на мигрантите", въведе ограничения, според които допуска на своя територия само бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак. Всички останали се определят като икономически мигранти и се връщат обратно.