Държавният глава поиска това да стане обективно, прозрачно и бързо

 

Президентът Росен Плевнелиев призова Висшия съдебен съвет и прокуратурата да разследват казуса с изтеклите записи около скандалната разработка "Червеи". Държавният глава поиска това да стане обективно, прозрачно и бързо, а резултатът - да бъде представен на  обществото.

 

По-рано днес Плевнелиев се срещна с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Председателят на ВКС предложи на държавния глава да създаде специална комисия, която да проучи скандала около записите с участието на бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и бившия съдия от търговското отделение на съда Румяна Ченалова.  Според Лозан Панов нито ВСС, нито прокуратурата или политиците може да се заемат със съдържанието, защото и трите власти се споменават в разговора между Ченалова и Янева.

 

Държавният глава обаче е категоричен, че „има компетентни органи, които разполагат и с необходимите инструменти, за да достигнат до обективната истина и с възможностите след това да ангажират съответната отговорност от тези, които са нарушили закона”.

 

„Тъй като няма съответната компетентност, президентът не разполага и със съответните инструменти. Той не може да разпитва, да възлага технически експертизи, да оценява доказателства и т.н. Тоест, дори и да се състави подобна комисия, тя не би имала средствата, с които да достигне до обективната истина”, се казва в официалната позиция на държавния глава. 

 

Припомнете си какво каза Лозан Панов по-рано днес: